/BL/ = bezlepkový
Na 3-4 porce budeš potřebovat:
- 1 brokolici
- 1/2 sáčku mraženého hrášku (nebo zelené fazolky)
- 100 g vlašských ořechů
- 1 červenou cibuli
- 250 g jasmínové rýže
- 1 lžíci sojanézy
- 1 lžíci řepkového oleje
- sůl
- chilli omáčku na dochucení na talíři pro ostromily
Na plotnu postavíš dostatečně velký hrnec s cca 800 ml osolené vody a zapneš sporák. Přidáš řepkový olej. Brokolici rozdělíš na menší růžice, opláchneš a dle preferencí a šikovnosti rozkrojíš do požadované velikosti (ale radím nechat větší kusy). Cibuli rozkrájej podélně. Spolu s hráškem vše přidej do hrnce, ve kterém už se pomalu začíná vařit voda. Zatím to nech částečně přiklopené poklicí svému osudu a mezitím propláchni rýži. Zhruba po 10 minutách varu přidej rýži a vlašské ořechy, odstraň poklici a nechej vařit dalších 10-15 minut s občasným zamícháním (aby se rýže odspodu nepřipalovala), dokud nebude měkká a dokud se nevypaří všechna voda. Pokud se Ti bude zdát, že rýže ještě není hotová a voda nikde, přilij trochu horké vody a buď trpělivý/á. Po uvedených 10 minutách vypni plotnu a nechej ještě chvíli "dojít". Úplně nakonec přidej 1-2 lžíce sojanézy a máš hotovo.
Moje zhodnocení: Nemusela jsem takřka nic složitě čistit ani krájet, jídlo se připravovalo skoro samo. Recept se hodí pro všední dny a pro chvíle, kdy máš na starost příjemnější věci, než něco zdlouhavě kouzlit u plotny. Mimoto je pokrm mimořádně dobře stravitelný (jako zrozenci ve znamení Panny mi jen tak něco mi nesedne a musím si dávat dobrý pozor na kombinace jídel a nestravitelné složky). Rizoto jsem si dala v práci k obědu a po jídle necítila žádnou únavu ani sebemenší zažívací nekomfort, stejně dobře mi sedlo i k večeři.
Poselství krémového rizota: VĚDOMÝ ŽIVOT JE O POCITECH
Věnuji pozornost svým pocitům, protože každý pocit je důležitý. Pokud jim budu opravdu naslouchat, dovedou mě tam, kde je mi dobře - k sobě samému.
No comments:
Post a Comment