Kuskus je taková rychlá klasika. A co k němu? Přece to, co je zrovna v lednici/mrazáku!
Po ruce jsem zrovna měla čerstvou brokolici, v mrazáku kadeřávek z léta a pytlík kešu oříšků z dm drogerie. Kešu v takové směsi krásně změkne a chutná skoro jako kuřecí maso. Jídlo pak není takové "hladové", lépe chutná, více zasytí a samozřejmě dožene potřebné živiny: bílkoviny a tuky.
Na 2-3 porce jsem potřebovala tyto ingredience:
1 brokolici
Okořeněné suroviny jsem orestovala (nejprve česnek s cibulí, pak na jemno nakrájenou brokolici), okořenila, podlila horkou vodou a nechala 15-20 minut dusit.
80 g kešu
1 hrst kadeřávku (nemáš-li kadeřávek, dej špenát; nemáš-li špenát, nedávej nic)
1 červenou cibuli (nebo bílou)
2-3 lžíce olivového oleje (budeš-li moudřejší, než já, použiješ řepkový nebo kokosový, protože ty jsou na rozdíl od panenského olivového oleje stabilní i při vysokých teplotách)
2 lžíce sójovky (nejlépe nechemickou superior dark)
kajenský pepř dle chuti
1 lžičku kari bez soli
1 lžičku polévkového koření do kuskusu
sůl, pepř tak od oka (ale hlavně ne do oka)
Mezitím jsem si připravila kuskus. Kuskus standardně připravuji ho tak, že přidám pouze polévkové koření, pokud to chci mít super vyladěné, ale většinou jen zaliji horkou vodou v poměru 1 : 1 a nechám nabobtnat.
Nakonec obojí smíchat a je to. Na ozdobení pro ostromily pálivá chilli omáčka (ta "s kohoutem"), něco zeleného - řeřicha/polníček a pro náročné zájemce sójanéza (k dostání ve zdravých výživách i v malých městech, je výborná!).
Překvapila mě časová nenáročnost tohoto pokrmu. Jednu porci jsem snědla hned, druhou jsem si vzala do práce a ještě mi zbylo k večeři na další den. A časová náročnost? Nejvíc času zabralo asi krájení brokolice :-).
Dobrou chuť!
Poselství ječného kuskusu: MILUJI LEHKOST POHYBU
Pohyb je změna, pohyb je příroda, pohyb je život. Překonávání vzdáleností na kole nebo pěšky je hračka.
Poselství ječného kuskusu: MILUJI LEHKOST POHYBU
Pohyb je změna, pohyb je příroda, pohyb je život. Překonávání vzdáleností na kole nebo pěšky je hračka.
No comments:
Post a Comment