Friday, October 18, 2019

Chalupářský „brunch“? Smaženice z bedel!


Už tu dlouho nepřistál recept na nějaké bezmasé jídlo. No, vlastně ani na tenhle si nemohu osobovat právo; vaření se zhostil můj táta, který ale umí ty nejlepší bedly na světě! Celý proces jsem zdokumentovala a nyní je asi poslední možnost letošního roku, vychutnat si naše jedinečné „plody lesa“. Právě je jich fůra, tak si je o víkendu seberte 😊 Bedly totiž mají jedinečnou výhodu – rostou převážně na loukách a pro svou barvu jsou dobře vidět, takže si je můžete "vyhlídnout" i z auta. A víte, že jsou nejen dobré, ale taky zdravé?


Levný a vydatný brunch/oběd/večeři připravíte za 25 minut následovně:
  • Přesvědčte se, že jste sebrali bedly, a ne třeba Vochomůrky. Já osobně se splést nemůžu, stejně jako každý, kdo bedly sbírá a konzumuje od dětství. Pokud jste ale začátečníci, zkonzultujte raději svůj „úlovek“ s odborníkem 😊
  • Vyberte pouze hezké kousky s alespoň částečně zavitým kloboučkem (ty roztažené nebo dokonce obrácené jako deštník v protivětru jsou už totiž na louce nějaký ten pátek). Že je houba stará poznáte také podle toho, že je vnitřek nohy ztmavlý.
  • Odstraňte nohy (nebo podhoubí? – to se mi vždycky pletlo, mykologové se asi zděsí), konzumují se jen klobouky. Důkladně je opláchněte a poté nakrájejte. Počítejte s tím, že houby se po tepelné úpravě zmenší asi na 20 % původní velikosti, takže množstvím nešetřit.
  • Vložte na pánev, zapněte sporák, vydatně posolte. Nepodlévejte! – houby po zahřátí pustí vlastní šťávu, jsou-li dostatečně posolené. Přiklopte a nechte dusit cca 7 minut.
  • Následně odklopte a za občasného míchání nechte vypařit část šťávy. Přidejte máslo (min. 50 g) anebo rostlinné máslo (např. Ramu s máslovou příchutí) a smažte do té doby, než se na některých kouscích začne tvořit zlatavá kůrka.
  • Přidejte vajíčko, dle chuti a množství strávníků libovolný počet ks. My měli bedel tentokrát dost, tak stačilo jen jedno.
  • Vajíčko se speče a je hotovo!

Podávejte čerstvým chlebem a libovolnou oblohou, ale lehkou oblohou. Tohle jídlo je díky máslu nebo rostlinnému tuku, případně vajíčkům docela těžké samo o sobě, takže nedoporučuji přidávat sýr, ořechy ani žádné další pochutiny. A radši je nejezte na noc, jinak vás budou strašit ve snech ;-). Ale je to ňamka, co říkáte? Chápu, že někomu připadají houby nechutné, ale nikdo takový doufám tento recept nečte. Mně třeba vůbec nechutnají ty "slizké" houby (například klouzky, no fuj) a moc nemusím ani houby v omáčkách. Smaženice z bedel nebo lišek, to je ale jiná liga :-). 


A víte, že bedly jsou zdraví prospěšné? Obsahují antioxidační flavonoidy, proteiny, látky podporující imunitu i specifický druh vlákniny, která čistí střeva. Navíc jsou na loukách a na krajích lesa většinou 100 % bio 😊, takže myslím, že lepší než žampiony pochybného původu (i když na ty taky nedám dopustit). A i tou procházkou uděláte kus práce pro na svém zdraví a psychické pohodě ;-).


A jestli chcete, dejte mi vědět na instagramu, jestli jste se do bedlové smaženice o víkendu pustili a jak vám chutnalo.
Hezký předposlední říjnový víkend přeje
Elza

No comments:

Post a Comment